Current track

Title

Artist

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

 


Gri’Zone Night – A Momentary Lapse of Reason by Pink Floyd

Written by on December 3, 2023

Eu una, Alina, nu ma mir ca Sarpe a ales A Momentary Lapse of Reason, albumul Pink Floyd din 1987. Este unul dintre cele mai controversate albume ale lor. Criticat nu doar de critici sau de public, ci si de ei intre ei. Pentru ca este primul album Pink Floyd fara Roger Waters. Este albumul la care a contribuit claparul Richard Wright, concediat de Waters dupa The Wall. Este primul album Pink Floyd care nu este un album conceptual, asa cum ne obisnuisera cu ultimele cinci. Este un cu totul alt Pink Floyd, dar este cu incapatanare PINK – FLOYD. Dupa plecarea lui Waters in 1985, Gilmour i-a spus ‘If you go, man, we’re carrying on. Make no bones about it, we would carry on‘. ‘You’ll never fucking do it.'” a raspuns cu tafna tipica Roger Waters.

Pink Floyd a ramas Pink Floyd si A Momentary Lapse of Reason e dovada. Piese compuse de Gilmour si altii, cantate de Gilmour si de altii. Coperta albumului a facut si ea istorie. Graficianul Storm Thorgerson, cel datorita caruia nu mai poti vedea o prisma fara sa nu te gandesti la The Dark Side of the Moon, a imaginat si coperta albumului din 1987. 700 de paturi metalice de spital, goale, aranjate frumos pe plaja pe care de altfel se mai filmasera si niste scene din The Wall. Fotografia i-a adus autorului, Robert Dowling, premiul Asociatiei de Fotografi. Sa ne intelegem – suntem in 1987. Nu exista CGI, nu exista Photoshop. Existau, Dumnezeu stie de unde si cum, niste camioane care aduc pe o plaja 700 de paturi metalice de spital, figuranti, caini, oameni care le aranjeaza… si oameni care strang totul la loc pentru ca incepe sa ploua cu galeata. Fotografia s-a intamplat in sfarsit la doua saptamani distanta.

Albumul a fost lansat. David Gilmour il vedea ca o intoarcere la Pink Floyd vechi, spunea ca la un moment dat, sub influenta lui Waters, versurile ajunsesera mai importante decat muzica.
Roger Watersa a declarat albumul un fals facil dar inteligent, cu cantece slabute si versuri foarte de mana a doua.
Eh, cu timpul declaratiile si-au mai tocit stridentele dar nu asta e important acum. Acum ascultati un album Pink Floyd. Va place? Nu va place? E loc pentru orice sentiment sub soare.
Sarpe a ales o chestie controversata. Total intamplator, am fost mereu in tabara Gilmour, asa ca eu una – sunt incantata.

Sambata noapte spre duminica, la Gri’Zone Night. De la ora 24:00.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *