La inceput (n-)a fost bikini

Written by on August 12, 2021

La inceputul anilor 1900, legile expunerii in public erau foarte stricte si impuneau majoritatii femeilor sa poarte atat haine lungi dintr-o singura bucata cat si ciorapi. Expunerea mainilor, picioarelor, era considerata delict grav si pedepsita cu inchisoarea. Chiar si barbatii fara camasa au fost interzisi de pe plajele din Atlantic City, New Jersey, motivul fiind ca orasul nu dorea ,,gorile pe plajele noastre”. Era perioada in care costumele de inot pentru femei erau greoaie, cu gat inalt, maneci lungi, fusta si pantaloni. Adesea erau chiar facute din lana.
Costumul de baie dintr-o singura piesa adus in atentia publicului de inotatoarea, vodevilul si vedeta de film Annette Kellerman a fost interzis in unele parti ale Statelor Unite ale Americii.

O femeie este arestata in Chicago pentru ca a sfidat un edict care interzicea „costumele de baie scurtate” pe plaja/1922.

Femei escortate de politie in afara plajei / Chicago

Politisti masurand costumele de baie, pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu reglementarile introduse de cenzorii de pe plaja / 1925

In 1908 Kellerman chiar a fost arestata pe o plaja din Boston pentru “expunere indecenta”, deoarece costumul ei de baie arata bratele, picioarele si gatul, un costum pe care l-a adoptat din Anglia si care era similar cu costumele de baie pentru barbati din acea vreme. Kellerman a schimbat costumul pentru a avea brate si picioare lungi si un guler, pastrand totusi mularea pe corp, care dezvaluia formele de dedesubt.
In ciuda opozitiei unor grupuri, stilul s-a dovedit popular. Nu a trecut mult pana cand costumele de baie au inceput sa se micsoreze mai mult. La inceput, bratele au fost expuse si apoi picioarele pana la jumatatea coapsei. Decolteurile s-au retras de la gat pana la san. Dezvoltarea de tesaturi noi a permis noi soiuri de costume de baie mai confortabile si practice.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio 80

Travel more, sing more.

Current track

Title

Artist

Current show

Cafe Del Bar

21:00 24:00

Current show

Cafe Del Bar

21:00 24:00