Current track

Title

Artist

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

 


Printesa, spion, prostituata, agent, curtezana sau legenda?

Written by on July 24, 2021

24 iulie 1917, Paris
Ziua in care incepe procesul celei pe care istoria a retinut-o in mai multe feluri: printesa, spion, prostituata, agent, curtezana, legenda.
„O prostituata? Da. O curtezana? Recunosc. Dar un tradator, un spion? Nu!” a spus Mata Hari cand i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile de spionaj si moartea a 50.000 de soldati francezi.
Mata Hari, pe numele ei adevarat Margaretha Geertruida Zelle, s-a nascut in 1876, ca fiica a unui palarier cu dare de mana din Leeuwarden, Olanda. Numita de apropiati M’greet, fata este isteata-brici, are un trup zvelt si plin de nuri si o nuanta a tenului care ii face pe multi sa o creada eurasiatica.
Intrata in noiembrie 1892 la Scoala Normala din Leyden, la varsta de 16 ani, este data afara din pricina unei relatii nepotrivite cu directorul de 50 de ani al institutiei.
Imediat dupa acest eveniment, fuge la Haga. La 18 ani răspunde unui anunț dintr-un ziar olandez publicat de capitanul armatei olandeze Rudolf MacLeod, mai mare cu 19 ani decat ea, care locuia in Indiile de Vest și isi cauta sotie. Devine astfel sotie intr-un mariaj care e sortit esecului nu dupa mult timp. MacLeod era alcoolic și deseori foarte suparat din cauza atenției pe care ceilalti ofiteri o aratau frumoasei sale tinere soții. Astfel incat dupa incheierea scurtei casnicii, Margareth s-a alaturat unei companii locale de dans și a studiat intens cultura, tradițiile și dansurile indoneziene. Atunci a adoptat pentru prima oară numele de artist „Mata Hari”, un cuvant malaez pentru Soare care insemna „Ochiul aurorei”.
Singura si fara bani, se muta in 1903 la Paris, unde isi castiga existenta drept calareata la circ și apoi model pentru pictori.
In 13 martie 1905 da o reprezentatie intr-o sala privata a Muzeului de Studii Orientale din Paris. Show-ul se doreste un tablou vivant reprezentandu-l pe Shiva cel cu sase brate in timp ce primeste omagiul exaltat al unei intregi trupe de printese. Cortegiul de frumuseti orientale e condus de Mata Hari, imbracata cu un costum colant de culoarea pielii care arunca sala in delir, iar Colette, o celebra scriitoare a timpurilor, noteaza: „Aproape ca nu dansa, dar stia sa se dezbrace progresiv si sa-si miste invaluitor trupul smead, subtiratic si mandru…“ Spectacolul cunoaste un mare succes, iar trupa este invitata la Madrid, la Monte Carlo, la Haga, Viena si Cairo.
„M-am nascut in Java, in mijlocul vegetatiei tropicale. Din cea mai frageda copilarie, am fost initiata de preoti in legatura cu semnificatia profunda a acestor dansuri, care, acolo, constituie un adevaratcult“ era povestea pe care o spunea celor ramasi cu ochii stralucitori dupa reprezentatiile ei.
Extrem de talentata, cunoscatoare a limbilor germana, franceza, italiana, spaniola, engleza și malaeza. In perioada Belle Epoque (1871 – 1914), in care economia, cultura si arta franceza infloreau, aparitia lui Mata Hari, o dansatoare necunoscuta dar care lasa fara suflare si cu noduri in gat asistenta cu miscarile ei indraznete si controversate inspirate din ritualuri misterioase, a ravasit inalta societate din Paris. Astfel a inceput Mata Hari o cariera de dans stelara care a dus-o de la petreceri private la teatre celebre din Europa.
Si-a castigat titlul de „dansatoare exotica”  si a devenit obiectul dorintei sexuale pentru barbați bogați, ambasadori, ofițeri de rang inalt ai armatei, jurnaliști, avocați și a ajuns pana la cel mai inalt nivel al societații pariziene. Favorurile i-au fost returnate in cadouri generoase – haine, bijuterii sau doar numerar.
Avand doar un sutien și aproape nimic altceva, Mata Hari aparea pe un cal alb, cabrandu-si indrazneț posteriorul, deși iși pastra sanii acoperiți cu bijuterii și margele. Cu un stil incitant si provocator pe scena care aducea dorinta fierbinte in ochii audientei, Mata Hari, precursoarea stripteas-ului, scapa de imbracaminte incet si lasciv pana cand ramanea acoperita doar de cateva bijuterii pe brate si cap. Nu a fost niciodata goala, intotdeauna in spectacolele sale purta un ciorap complet pe tot corpul, de culoarea pielii.Zvelta, inalta, extrem de feminina, cu grația flexibila a unui animal salbatic care are o mie de curbe și isi misca tot corpul ca și cand ar tremura intr-o mie de ritmuri, dansul ei incepea cu haine largi și transparente si se termina cu ea aproape goala, dar cu o poveste in spate: Mata Hari de fapt  recreea dansurile infricosate ale preotesei unui cult din Indonezia. Dar, dupa cum stim cu totii, frumusețea se ofileste repede și in doar cativa ani spectacolele in care aparea Mata Hari au fost putine, pe masura ce urmatoarea generație de dansatori a preluat controlul. Pentru a-și menține stilul de viață, Mata Hari a sedus personalitați guvernamentale și militare. Ultimul ei spectacol live a fost pe 13 martie 1915, moment in care Primul Razvoi Mondial era deja in plina desfasurare. In 1916 s-a indragostit de un capitan rus de 21 de ani și cand acesta a fost ranit, a acceptat sarcini lucrative de spionaj pentru Franța de la un capitan al armatei dar inca nu este clar (si nici nu va fi vreodata)  care sunt activitățile sale de spionaj sau, de fapt, daca au existat. De aici mai departe totul e legenda si barfa.
Finalul insa a fost pe masura vietii.Mata Hari a fost arestata in 1917 la Paris si judecata ca spion german. La proces a spus renumita fraza: “O prostituata? Da. O curtezana? Recunosc. Dar un tradator, un spion? Nu!”
Mata Hari a fost executata de un pluton de executare la 15 octombrie 1917, la vârsta de 41 de ani.
Legenda continua sa se adanceasca. Se spune ca a aparut imbracata cu cele mai bune haine cu un calm neobisnuit pentru astfel de momente. Se pare ca un influent admirator din armata franceza ar fi platit plutonul de executie pentru a trage cu gloante oarbe, actiune de care Mata Hari nu ar fi fost straina. Cu toate acestea, incercarea celor doi fusese deconspirata, ducand la executia victimei care nu banuia nimic. O alta versiunea a povestii spune ca inainte de a fi executata, Mata Hari si-ar fi desfacut haina de blana dezvelindu-si trupul in fata soldatilor care urmau sa o ucida. O alta varianta spune ca in ultima secunda pe acest pamant, Mata Hari si-a fluturat renumitul ei sarut exotic spre soldatii care au apasat pe tragaci.
Autoritatile franceze nu si-au schimbat niciodata pozitia fata de presupusa spioana. Adevarul nu va fi cunoscut probabil niciodata. Legenda frumoasei olandeze a depasit granitele timpului, ea ramanand in istorie drept prima femeie fatala in acceptiunea moderna a cuvantului, si un exemplu pentru viitoarele generatii de spioni desi, probabil, nu a fost niciodata unul dintre ei.

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Previous post

Mad World


Thumbnail