Current track

Title

Artist

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

 


Sir Charlie Chaplin

Written by on July 22, 2021

In 4 martie 1975 Charlie Chaplin a devenit Sir Charles Spencer Chaplin la Palatul Buckingam. Avea atunci 85 de ani si a trebuit sa fie impins intr-un scaun cu rotile pentru a o intalni pe Regina care a sustinut ceremonia.

Astfel se marca o incununare a presiunilor pe care fanii lui Charlie Chaplin o faceau pentru aceasta recunoastere de multi ani dar controversele din viata sa il tinusera pana atunci departe de titlul de Sir.

Documentele din 1956 ale Ministerului de Externe, care au fost pastrate secrete pana in 2002, au dezvaluit ca titularizarea eroului ecranului mut a fost intarziata pentru ca acesta era considerat un simpatizant comunist.

Intrebarile despre afinitatile sale politice au inceput in SUA in 1940 si au continuat pana in 1952, an in care i s-a revocat viza SUA. Moment in care Charlie Chaplin a plecat in Elvetia, unde a locuit pana la sfarsitul povestii.

Viata sa aventuroasa insa a ridicat sprancenele si multor conservatori din Marea Britanie. Pentru ca Charlie a avut relatii cu mai multe actrite si chiar si de doua ori avusese o mireasa de 16 ani.

Dupa incheierea celei de-a treia casnicii in 1942, actrita Joan Barry i-a intentat un proces de paternitate. Testele au dovedit ca Charlie Chaplin nu era tatal dar i s-a cerut totusi sa plateasca pensie alimentara pentru copil, caz care a mai lasat inca o pata asupra personajului sau.

Cu toate acestea Charlie Chaplin ramane cel mai indragit vagabond cu palarie si baston de pe planeta Pamant, unul din primele staruri de film din lume.

Totul parea improbabil in anii 1880. La scurt timp dupa ce s-a nascut in Londra, Charlie a fost abandonat de tatal sau alcoolic si a trait in saracie o mare parte a copilariei.
A mostenit dragostea de scena de la mama lui, cantareata, si asa cum isi aminteste mai tarziu:
“Am fost vanzator de ziare, tipograf, ajutor de doctor etc dar in timpul acestor divagari profesionale nu am pierdut niciodata din vedere visul de a deveni actor. Astfel, intre diferite locuri de munca, imi lustruiesc pantofii, imi periez hainele, imi pun gulerul curat si sun constant la o agentie de teatru.”

In 1908, la 19 ani, s-a alaturat prestigioasei trupe de pantomima Fred Karno, care l-a adus in America. Acolo a fost descoperit de producatorul de film Mack Sennet, care a semnat pentru Chaplin un contract de 150 de dolari pe saptamana.

De aici mai departe drumul spre faima nu a mai avut nici o oprire: pana la varsta de 26 de ani Chaplin era un superstar care castiga 670.000$ pe an.

Chiar daca a fost expulzat din Statele Unite, in 1972 a primit Premiul De Onoare al Academiei pentru “efectul incalculabil pe care l-a avut la transformarea filmelor in forma lor artistica a acestui acestui secol”

In ziua de Craciun a anului 1977, in timp ce dormea in casa sa din Elvetia, Charlie Chaplin a suferit un accident vascular si s-a ridicat la stele. La trei luni dupa moartea sa, sicriul a fost dezgropat si furat de doi imigranti someri care au cerut 400.000$ pentru returnare. Au fost arestati 11 saptamani mai tarziu iar sicriul, ingropat intr-un camp din apropiere a fost returnat la locul sau original, inconjurat de beton armat.

Cine stie, poate ca Maestrul Comediei “Slapstick” ar fi vazut latura amuzanta a acestei povesti…


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading