“Nu este momentul sa ne mai facem alti dusmani!”

Written by on May 30, 2021

In timp ce tragea sa moara, respectiv in ziua de 30 mai a anului 1778, marele scriitor francez Voltaire a observat ca lumanarea de langa patul sau tremura si sclipeste brusc.
“Ce? Flacarile ma cheama deja?” a glumit el. Au fost ultimele cuvinte pe care le-a rostit. Ceva mai devreme, cand un preot ii ceruse sa se lepede de Satan, a refuzat, declarand: ,,Nu este momentul sa ne mai facem alti dusmani!”

Nascut in 1964 la Paris sub numele de Francois-Marie Arouet, urma sa devina romancier, poet, dramaturg, filosof, satirist si istoric. Scriind sub numele de nume Voltaire, a fost unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut Franta, dar spiritul sau caustic si ideile sale neconventionale despre religie, etica si stat i-au adus adesea multe necazuri.

In 1716 a fost alungat din Paris pentru o perioada scurta de timp, dupa ce a scris poezii care au batjocorit familia Regentului francez. Alungarea sa s-a dovedit a fi ineficienta, totusi, deoarece un an mai tarziu a scris si mai multe versuri sugerand ca Regentul si fiica sa s-au bucurat de o relatie incestuoasa. Drept urmare, a fost inchis in Bastilia timp de 11 luni.

Dupa alte cateva intalniri cu autoritatile, Voltaire a plecat sa locuiasca in Anglia timp de trei ani. Dar guvernul francez a continuat sa-si urmareasca cetateanul suparator, cenzurand sau suprimand o mare parte din munca sa si ordonand arderea unor carti ale sale. In 1734, Voltaire a facut o pauza decisiva de Franta, mutandu-se in Elvetia, unde urma sa-si petreaca o mare parte din viata sa ulterioara.

Voltaire si-a permis toata aceasta extravaganta, mutarea de colo colo si traiul confortabil datorita loteriei franceze. Voltaire facuse echipa cu matematicianul Charles Marie de La Condamine si alti jucatori pentru a exploata o lacuna in modul in care se desfasura loteria, astfel incat mica lor grupare a castigat in mod repetat premii uriase si toti au devenit foarte bogati.

In 1778 s-a intors la Paris pentru prima data in aproape 30 de ani pentru a supraveghea punerea in scena a uneia dintre piesele sale, dar cateva luni mai tarziu a murit.  Avea 83 de ani.

Pe tot parcursul vietii, preotii catolici l-au vizitat in repetate randuri, cu speranta de a-l convinge sa-si retraga opiniile si sa faca o marturisire pe patul de moarte. Au esuat.

Avocat sincer al libertatilor civile, Voltaire a scris peste 2.000 de carti si brosuri si mii de scrisori.

Cateva din citatele lui Voltaire (stim ca va place sa va laudati cu ele pe facebook, fara a citit cu adevarat opera):

,,Dezaprob ceea ce spui tu, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a o spune”.

,,Acest corp care a fost numit si inca se numeste Sfantul Imperiu Roman, nu a fost nici sfant, nici roman, nici un imperiu”.

,,Daca Dumnezeu nu ar exista, ar fi necesar sa-l inventam”.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Radio 80

Travel more, sing more.

Current track

Title

Artist

Current show

Cafe Del Bar

21:00 24:00

Current show

Cafe Del Bar

21:00 24:00