Current track

Title

Artist

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

Current show

GOOD TIMES MORNING

06:00 12:00

 


Nu consum droguri. Sunt droguri.

Written by on May 11, 2021

Cand acorda interviuri, vorbeste despre sine la persoana a treia, folosind formularea “divinul Dali” sau pur si simplu “divinul”. Explica in mod savant cum mananca in fiecare dimineata jambon cu dulceata de trandafiri, cum inoata in fiecare zi douazeci de minute, face o siesta de sapte minute, dar marturiseste ca frica de moarte nu il paraseste niciodata. Sustine ca aceasta spaima este, impreuna cu libido-ul, motorul creatiei lui.

Se complace intr-o mandrie provocatoare si creeaza teme in care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei si putrefactiei. Se plimba pe strazile New York-lui cu un clopotel, pe care il foloseste pentru a atrage atentia asupra sa – gandul ca ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca saracia si smerenia.

,,Nu consum droguri. Sunt droguri “. De unde, cum s-a inspirat daca nu de la droguri? A avut cateva trucuri pentru a se face mai creativ. Unul dintre ele a implicat o farfurie de tabla si o lingura. Dali statea pe un scaun tinand lingura deasupra farfuriei si dormind. In timp ce adormea, lingura cadea pe farfurie, facand un zgomot suficient de puternic pentru a-l trezi pe artist la timp pentru a nota imaginile suprarealiste pe care le vedea in visele sale.

Alteori, Dali statea in cap pana aproape ca-si pierdea cunostinta, permitandu-i sa devina semi-lucid. Tehnica faimoasa a lui Dali a fost numita ,,Metoda paranoica-critica”. Aceasta a implicat incercarea de a crea o stare paranoica auto-indusa, permitandu-i sa atraga relatii irationale intre obiecte neconectate si sa descrie peisajul propriului sau subconstient.

“La sapte ani am vrut sa fiu Napoleon. Si ambitia mea a crescut constant de atunci”. Pe masura ce faima lui a crescut, reputatia lui Dali a fost subminata de declaratiile sale revoltatoare.

“parfois je crache par plaisir sur le portrait de ma mere” – ,,Uneori scuip cu placere pe portretul mamei mele”. Ce a inteles lumea, ce a vrut artistul. Urmarea e de la sine inteleasa chiar daca declaratia era anticlericala. Sa te ridici pana la nivelul unui geniu nu ii este ingaduit decat unui simplu, neintinat de inconjurator. Cu imaginatia rupand lumea, la propriu si la figurat.

In 1955 a aparut la o conferinta la Paris intr-un Rolls Royce umplut cu conopida. Pentru a promova Lumea lui Salvador Dali , o carte scrisa impreuna cu fotograful francez Robert Descharnes in 1962, Dali s-a imbracat intr-un halat de aur si s-a intins pe un pat dintr-o librarie din Manhattan. Participat de un medic, o asistenta medicala si Gala, singura Muza a vietii lui, el a semnat carti in timp ce era conectat la un aparat care ii inregistra undele cerebrale si tensiunea arteriala. O copie a acestor date a fost apoi prezentata cumparatorului.

La moartea sa din 1989, Dalí a insistat sa fie inmormantat in propriul sau muzeu, intr-o demonstrație de durata ca atat pentru artist, cat și pentru publicul sau, arta și omul sunt inseparabile.

Nu intelegi? No problemo. Fie ca intelegi fie ca nu, Salvador Dali ramane, alaturi de Picasso si Matisse, unul dintre cei mai mari trei pictori ai secolului XX.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *